2016. szeptember 5., hétfő

Sztrájkoljunk

Mi mással is sztrájkolhatnánk az első borús őszi napon, mint egy olyan recepttel, ami maga a nyár és a napsütés? :)
A fügéről pedig mindig a napsütés jut eszembe, igaz, már az őszbe hajló, haloványabb esti napfény, de akkor is. Talán mert magamban mindig a mézzel párosítom a fügét, ami már önmagában is olyan, mint a napsütés :)
Tudom, tudom, mézet elvileg nem lehet. Nekem ilyen mennyiségtől, számolva, megfelelő időpontban elfogyasztva még sosem volt gondom, ezért én ennyit megengedek. :) De ezt mindenki döntse el maga. :) És ha kiszámoljuk, ez gyakorlatilag 1 g szénhidrát szeletenként a mézből, az meg kerekítési hiba :)

Fügés-ricottás mandulatorta


Hozzávalók 12 szelethez, 20 cm-es tortaformához
a piskótához:
8 dkg mandulaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg nyírfacukor
3 tojás
80 ml olívaolaj
70 ml víz
1 vaníliarúd
2 csapott teáskanál sütőpor
a tetejére:
25 dkg ricotta
4 friss füge (kb. 25 dkg)
2 teáskanál méz (20 g)
1,5 evőkanál durvára aprított mandula

A tojást kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd elvegyítjük az olajjal, a vízzel és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzákeverjük a sütőporral elvegyített liszteket. A sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor a torta tetején eloszlatjuk a ricottát, ráhelyezzük a negyedelt fügét, megszórjuk a mandulával, és rácsorgatjuk a mézet.

CH tartalom: 18 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 237 kcal/szelet





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...